Barnmat.

I Barnmat.,

Prova varje ny smak/nytt födoämne i 4-5 dagar. Dels för att h♥n ska hinna vänja sig vid smaken och dels för att se om h♥n tål det. Smakportionerna brukar vara ungefär 1 tesked i början.

Ett tips är att börja med potatis.

♥     Koka potatisen utan skal ( gärna i små bitar så går det fortare och är lättare att mosa ), sen mosar du potatisen och blandar med flytande smör/rapsolja ( EJ margarin! ) och lite bröstmjölk ( om du ammar, för att det inte ska smaka så ovant, men det går precis lika bra utan. )

Du gör grönsakspuréerna på samma sätt som potatisen.

Smakportionerna kan man ge i följande ordning:
♥ Palsternacka
♥ Broccoli
♥ Blomkål
♥ Majs ( ta frysta korn, inte de på burk eftersom de innehåller salt och socker. )
♥ Morot
♥ Ärtor

Man börjar alltså med det som är minst sött.

När man har gått igenom smakportionerna kan man börja med små kompletta måltider.

Ge gärna i ordningen som följer:
♥ Lammfärs
♥ Kalvfärs
♥ Kyckling
♥ Kött av kalv, gris, lamm eller älg
♥ Äggula
♥ Fisk

Vänta med ägg och fisk till sist. Äggvitan är mer allergiframkallande så i början använder man gulan och då gör man den som en äggröra.

Av färsen rullar man frikadeller och har ner i kokande vatten.
Kycklingen kokar man och delar sen i små bitar och mixar.
Av kokvattnet gör man sås och häller ner i istärningslådor/ispåsar. Och när de är frysta lägger man dem i påsar.
Kyckling, kött och grönsaker gör man storkok av och klickar ut på bakplåtspapper på en plåt och ställer i frysen. Och när de är frysta så stoppar man ner dem i plastpåsar.

Sen kan man variera i all oändlighet, nästan. :)

Potatis får barnet alltid färskt, det smakar inte bra att frysa. Skala potatis och dela i mindre bitar. Lägg ett fat över kastrullen och en klick kött/kyckling, en klick grönsaker och en klick sås. Sätt en liten skål över. När potatisen är färdig är den frysta maten tinad och varm. Blanda i lite flytande smör. Färdigt att äta. :)

Efterrätter:
♥ Päron
♥ Banan
♥ Blåbär
♥ Äpple
♥ Aprikos
♥ Mango
♥ Svarta vinbär
♥ Persika ( spola av sockerlagen om de är på burk. )

Päron, banan och äpple skrapas färskt direkt. Resten mixar man.

När man börjar med röda bär ska man ta vinbär och hallon före jordgubbar, eftersom de är mest allergiframkallande av de röda bären.

Små barn ska inte äta:
♥ Sallad
♥ Mangold
♥ Spenat
♥ Fänkål
♥ Blekselleri
♥ Rädisa
♥ Salladskål
♥ Kålrot
♥ Rödbeta
♥ Honung
♥ Nötter
♥ Nypon
♥ Apelsin
♥ Komjölk ( mjölk i matlagningen är okej från 6 månader. )

Byt ut lunchmålet först, sen middagen.
När barnet blir lite större kan man ta ris och krossade mackaroner ( som man krossat i en mortel innan kokning. )

Lagom portion för en måltid är ungefär:
1 deciliter potatis / ris / pasta
1/2 deciliter kött / kyckling / fisk / ägg
1/2 deciliter grönsaker
1/2 frukt / bärmos



Varsågoda. :) Det var mina tips om egen barnmat - och jag tackar Elsas kära bonusmormor för hjälpen - det är hon som har hjälpt mig från början, då hon har gjort egen barnmat till sina barn. :)
Billigt och bra. ♥


  
Skrivet av: Therese
I   Blogg: http://thogstrom.blogg.se/

Det här skulle du ha börjat med för två månader sen :P Men lägg gärna ut tips på mat för Tristans ålder, så lovar jag att jag ska prova göra :)

Puss

Skrivet av: Madelene & Vincent
I   Blogg: http://maddeluttten.blogg.se/

Vi är inne på samma spår :) Fast jag använder olivolja eller rapsolja ist för smör :) Puss




Ditt namn:
Kom ihåg mig?

Din mejladress: (visas ej)

Adressen till din blogg:

Dina ord: